Nieuwsbericht
Deel dit bericht

Grazende schapen houden gras op Nieuw Reijerwaard bij

In de groene zone tussen de Rijksstraatweg en bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard groeit het gras snel. Om de biodiversiteit in het gebied te stimuleren moet het gras regelmatig gemaaid worden, maar de steile hellingen van de grondwal zijn moeilijk toegankelijk voor machinale grasmaaiers. De Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard (GRNR) schakelde daarom de hulp in van een aantal ‘biologische’ grasmaaiers, die wél met gemak de heuvel op klimmen.

Schapen zijn uitstekend geschikt voor de begrazing van grasvelden. Naast het feit dat ze er zelf van genieten, bijten ze het gras kort af waardoor er meer ruimte is voor de groei van bloemen en kruiden. Die zorgen op hun beurt weer voor meer insecten, vlinders en zelfs vogels. Allemaal voordelen die niet van toepassing zijn als er machines worden gebruikt, die ook nog eens lawaai maken. Daar komt ook nog eens bij dat de bewoners van de Rijksstraatweg blij zijn met hun nieuwe achterburen: met de komst van de schapen aan de achterkant van de woningen gaat er voor enkele bewoners een lang gekoesterde wens in vervulling.

Een echte win-win situatie dus. De GRNR sloeg daarom de handen ineen met boer Gijs van Natuurboerderij de Waarden, die het plan wel zag zitten. Inmiddels lopen de eerste schapen te grazen op de grasstrook tussen de Rijksstraatweg en de Laurierweg, aan de kant van de Salieweg. Op dit moment doet een viertal schapen zich daar tegoed aan het gras. Waarschijnlijk zullen er in de toekomst nog meer schapen bij komen. Ook wordt er gekeken naar andere graasplekken op het terrein, zoals het talud achter de Rijksstraatweg aan de kant van de Verbindingsweg.

Geef je mening